Składniki:
• 500g łopatki wieprzowej
• 500g rostbefu
• 500g filetów z kaczki
• 500g surowego boczku
• 300g wątróbki drobiowej
• 3 średnie cebule
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 5 suszonych prawdziwków
• 4 jajka
• 100g masła
• 10 jagód jałowca
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
• 2 bułeczki
• sól, pieprz
• 150g słoniny do wyłożenia formy (opcjonalnie)

Wlać do dużego garnka 2 szklanki wody. Wsypać ziarna pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, liście laurowe i pół łyżeczki soli. Dodać marchewkę i pietruszkę. Zagotować. Włożyć do gotującego wywaru boczek, wołowinę, wieprzowinę i filety z kaczki. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Zostawić w bulionie do wystygnięcia. Potem wyjąć mięso na miskę a w bulionie namoczyć bułeczki.

Umyć grzyby i ugotować w niewielkiej ilości wody.

Pokroić wątróbkę w plasterki, a cebulę na ćwiartki. Podsmażyć razem na maśle przez 10 minut.

Przepuścić dwa razy przez maszynkę uduszone mięsa, namoczone bułki, wątróbkę z cebulą i grzyby.
Dodać jajka, resztę bulionu i wywar z grzybów. Wsypać gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem. Wyrabiać masę mikserem przez 5 minut.
Blachę do pieczenia posmarować masłem i posypać tartą bułką. Ewentualnie rozłożyć pokrojoną w cienkie plasterki słoninę. Przełożyć do niej masę pasztetową i wyrównać powierzchnię. Piec 50 minut w temp. 180°C przykryty kawałkiem foli aluminiowej. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, żeby pasztet się ładnie przyrumienił.