Składniki:
• kilka filetów ryby mrożonej (w zależności od ilości osób),
• 4 średnie marchewki,
• 2 średnie pietruszki,
• mały seler ,
• 4 cebule ,
• większy słoiczek koncentratu pomidorowego,
• 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu,
• sól, 2 ziarenka ziela angielskiego ,
• olej do smażenia,
• 1/2 szklanki wody, cukier
Wykonanie:
Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w póltalarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, piertuszkę, seler) Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelenię.
W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy zamrożona jeszcze rybę- lekko solimy. Usmażone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw – podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów, smazymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek,pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znów 1/4 wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą. Gdy warzywa będą miękkie, układamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia.Dekorujemy duzymi gałązkami natki. Najlepiej smakuje po dwóch dniach.