Składniki na ciasto:
• 60 dag mąki,
• 1 jajko,
• ½ szkl. wody,
• sól.
Składniki na farsz:
• 1 szkl. czerwonej soczewicy,
• 2 ugotowane ziemniaki,
• 2–3 cebule,
• 2 łyżki oleju,
• 1 jajko ugotowane na twardo,
• 1 jajko surowe,
• sól, pieprz, majeranek.

Wykonanie:
soczewicę umyć i ugotować do miękkości (ok. pół godziny). Dokładnie odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, przestudzić. Ugotowane jajko pokroić w kosteczkę. Soczewicę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa, połączyć z cebulą i posiekanym jajkiem. Dodać sól, pieprz i majeranek do smaku. Wbić surowe jajko i wyrobić masę. Ze składników zagnieść ciasto i rozwałkować. Wycinać krążki. Na każdym układać porcję farszu, starannie zlepiać. Pierogi wrzucać porcjami na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podawać polane stopionym masłem.