Ciasto:
• 2 szklanki mąki,
• 1 żółtko,
• 1 łyżeczka oleju,
• woda ile zabierze.
Farsz:
• grzyby (mogą być pieczarki albo grzyby leśne, takie jak prawdziwki),
• kapusta kiszona,
• cebula.

Wykonanie:
wsypać mąkę do miski, zalać niewielką ilości wrzącej wody (mąka musi być „półsucha”, musi być widać prześwity mąki suchej i mokrej). Dokładamy żółtko i olej. Ciasto nie może być ani za rzadkie, ani za twarde. Wygnieść ciasto, rozwałkować na placek o grubości około 2 mm. Wykrawać z ciasta kółka. Pieczarki pokroić, zesmażyć na oleju aż wyparuje z nich woda. Oddzielnie usmażyć na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kapustę ugotować. Usmażone pieczarki przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach razem z kapustą i cebulką. Dodać sól, pieprz do smaku. Wymieszać i wyrobić farsz. Na wykrojone z ciasta kółka kładziemy po łyżeczce farszu i sklejamy brzegi. Gotujemy w posolonej wodzie aż wypłyną. Od wypłynięcia gotujemy 3 minuty. Podawać okraszone podsmażoną cebulką.