Ciasto
• 8 jaj,
• 1/2 kg cukru,
• 1 kg mąki tortowej,
• 40 dag miodu sztucznego,
• przyprawa do piernika,
• 2 łyżki sody oczyszczonej.
Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem i wymieszać drewnianą łyżką z mąką, sodą i miodem. Wymieszane ciasto nakryć i odstawić na 14 dni. Po 14 dniach podzielić na 6 części i upiec 6 cienkich ciast, które następnie przełożyć karmelem.
Masa
2 l mleka, 2 kg cukru, 2 kostki margaryny Palma.
Wykonanie: Mleko wymieszać z cukrem i gotować 6 godzin. Otrzymany karmel wystudzić i utrzeć z margaryną i dodać trochę kwasku lub soku z cytryny.
Masą przełożyć ciasta (po trzy razem) i przeciąć wzdłuż na 3 części, a resztą masy posmarować wierzch i boki wszystkich ciast.