Składniki:
• 1 kg łopatki
• 1 kg podgardla
• 1 kg wątroby wieprzowej
• garść suszonych grzybów
• 3 marchewki
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• 1 cebula
• szklanka bułki tartej
• 3 liście laurowe
• 6 ziaren ziela angielskiego
• 6 ziaren czarnego pieprzu
• gałka muszkatałowa
• imbir
• sól
• pieprz
• 6 jajek
Łopatkę i podgardle ugotować do miękkości z grzybkami, włoszczyzną, listkami, zielem angielskim i pieprzem. wyjąć mięso i warzywa, cebulę wyrzucić. Gorącym wywarem zalać oczyszczoną wątrobę, nakryć pokrywką i odstawić na 20 minut. Mięso, warzywa i wątrobę zmielić w maszynce do mięsa. Bułkę tartą zalać gorącym wywarem. Połączyć wszystkie składniki, dodać jajka, wyrobić. Foremki do pasztetów (keksówki) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą albo wyłożyć foremki papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, wstawić pasztet, piec godzinę do zrumienienia.
Pasztet wystudzić w formach.