Składniki:

• 1 kg sera– może być twaróg z wiaderka
• 1 kostka masła (nie margaryny)
• 6 żółtek
• 1,5 szklanki cukru
• aromat waniliowy (cały)
• bakalie (według uznania, u mnie suszone ananasy, kandyzowanie wiśnie, żurawiny i rodzynki; około 300g)

Posiekać bakalie. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, nadal ucierając dodać masło (i ucierać przez około 5 minut), ser (ucierać około 5 minut), bakalie i cały aromat waniliowy. Sitko (u mnie duża donica wyłożona ręcznikami papierowymi i gazą) wyłożyć ręcznikami kuchennymi (można też gazą, ale o niebo lepiej ręcznikami, łatwiej jest wtedy paschę wyjąć), postawić je na głębokim talerzu i wlać do niego masę serową. Co jakiś czas talerz, na którym postawione jest sitko odsączać z nadmiaru wody. Po nocy leżakowania w lodówce pascha jest gotowa.