Składniki:
• 1 kostka drożdży
• 1 szklanka cukru
• 1 kg mąki
• 2 szklanki mleka
• 8 jaj
• 2 łyżki masła

 

Kruszonka:

• 4 łyżki masła
• ½ szklanki cukru
• 1 szklanka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• wanilia

Przygotować rozczyn:
kostkę drożdży rozmieszać z niewielką ilością mleka i mąki i cukru, odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy wyrośnie, dodać do ciepłej miski z kilogramem mąki i szklanką cukru.
Dodać 4 jajka i 4 żółtka, dwie łyżki rozpuszczonego masła oraz dwie szklanki lekko ogrzanego mleka.
Całość wyrobić, dodać garść namoczonych wcześniej rodzynek. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto rośnie, przygotować kruszonkę: zagnieść kulę z 4 łyżek zimnego masła, pół szklanki cukru i szklanki mąki z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia i miąższu z laski wanilii.
Masę kruszonkową schłodzić.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy, posypać skruszoną, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez
ok. godzinę.