Składniki:
• 2 szklanki mąki
• pół kostki margaryny
• 1/2 szklanki cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 żółtka
• 3 łyżki śmietany
• słoik dżemu – u mnie dżem z czerwonej porzeczki własnej roboty
• polewa czekoladowa i bakalie do przybrania

Mąkę i margarynę posiekać, dodać cukier, siekać dalej. Dodać proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto. Ulepić kulę, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na 3 części – 2 większe, 1 mniejszą. Dwie większe części rozwałkować. Jeden płat ciasta przełożyć do blachy, posmarować dżemem, przykryć drugim płatem. Podziurkować widelcem. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki i ułożyć je dookoła mazurka (ja robiłam takie małe podłużne „kopytka” i układałam je na cieście).
Piec w temperaturze 220 C przez około 15-20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu polać ciasto polewą czekoladową i udekorować bakaliami.