Składniki:
• 300g maki
• 100g cukru
• 125g masła
• 1 całe jajko
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżka mleka
• szczypta soli
• aromat waniliowy

Na polewę:
• 200g łuskanych orzechów włoskich
posiekanych dość grubo (jak połówki grochu)
• 100g cukru
• 120g masła
• 2 łyżki miodu

 

Rozpuścić i wymieszać razem 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę sody, 1 łyżkę mleka, szczyptę soli i aromat waniliowy. Połączyć tą miksturę z mąką, cukrem, masłem i jajkiem – zagnieść i do lodówki.
Składniki polewy (bez orzechów) rozpuścić na patelni, mieszać aż cukier zupełnie się rozpłynie, dodać orzechy i jeszcze przez chwilę smażyć (3-5 minut) cały czas mieszając.
Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie – ja używam dużą blachę z piekarnika, pokryć przysmażonymi orzechami, wyrównać i piec 10 minut w piekarniku w temperaturze 225 stopni. Nie robić rantów – płaski placek, a na to masa orzechowa.
Smacznego 🙂