Składniki:
• 4 filety z dorsza,
• 75 dag szpinaku,
• 4 kromki chrupkiego pieczywa,
• 10 dag śmietany kremówki,
• 2 łyżki mąki,
• 2 łyżki oleju,
• 1 łyżka octu,
• starta gałka muszkatołowa.

Wykonanie:
Liście szpinaku starannie oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą. Zagotować wodę w garnku, lekko posolić, wrzucić na 3 minuty liście szpinaku. Wlać do rondelka śmietanę, podgrzać. Osączony i blanszowany szpinak dodać do śmietany, zagotować, doprawić do smaku gałką muszkatołową. Filety opłukać, umieścić w miseczce, skropić octem i odstawić na kilkanaście minut pod przykryciem. Rybę lekko posolić i obtaczać w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Podawać za szpinakiem i chrupkim pieczywem.