Składniki:
• 4 duże jajka
• 450 g mąki
• 200g cukru pudru
• 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
• 200 ml oleju
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 10 kropli aromatu śmietankowego lub waniliowego
• Polewa: 100 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki kakao,
2 łyżki gorącej wody

Jajka ubijaj z cukrem przez co najmniej 5 minut, następnie stopniowo dodawaj jogurt, olej oraz mąkę z proszkiem i aromat. Ciasto przełóż do formy z kominkiem (może być też podłużna forma jak do keksu) i piecz przez około 45 minut w 180 stopniach.
Aby zrobić polewę, rozpuść masło w rondelku, zdejmij z ognia, wsyp cukier i kakao, wlej wodę i ucieraj drewnianym wałkiem do momentu, aż polewa zacznie gęstnieć. Przestudzoną babkę polej polewą.