Koło Gospodyń Wiejskich

CHWASZCZYNO


Tu znajdziecie Państwo przepisy na smaczne potrawy

przygotowywane przez nasze mamy i babcie!
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne,
więc przedstawiamy kilka propozycji do wypróbowania.
Smacznego !

Jajk- faszerowane-pieczarkami-i-szczypiorkiem

 

Składniki:
• 5 jajek
• 4 średnie pieczarki
• pół pęczka szczypiorku
• 1 łyżka majonezu
• sól, pieprz

 

Jajka ugotuj na twardo z dodatkiem soli. Pozwól im lekko przestygnąć i obierz je ze skorupek. W tym czasie oczyść pieczarki i obgotuj, aż lekko zmiękną (jakieś 3-5 minut). Wystudzone pieczarki pokrój bardzo drobno. Jajka poprzekrawaj na pół i wybierz żółtka, które zmieszaj z pieczarkami. Do masy dodaj drobno posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowanym farszem nadziewaj jajka. Ułóż je w jakimś naczyniu, ładnie udekoruj i możesz podawać gościom!