Koło Gospodyń Wiejskich

CHWASZCZYNO


Tu znajdziecie Państwo przepisy na smaczne potrawy

przygotowywane przez nasze mamy i babcie!
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne,
więc przedstawiamy kilka propozycji do wypróbowania.
Smacznego !

pasha

 Składniki:

• 1 kg sera– może być twaróg z wiaderka
• 1 kostka masła (nie margaryny)
• 6 żółtek
• 1,5 szklanki cukru
• aromat waniliowy (cały)
• bakalie (według uznania, u mnie suszone ananasy, kandyzowanie wiśnie, żurawiny i rodzynki; około 300g)

 

Czytaj więcej: Pasha

mazurek-orzechowySkładniki:
• 300g maki
• 100g cukru
• 125g masła
• 1 całe jajko
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżka mleka
• szczypta soli
• aromat waniliowy

Na polewę:
• 200g łuskanych orzechów włoskich
posiekanych dość grubo (jak połówki grochu)

• 100g cukru
• 120g masła
• 2 łyżki miodu

 

Czytaj więcej: Mazurek Orzechowy

MAZUREK-BEZ-PIECZENIASkładniki:
• 2 wafle
• po 15 dag masła i dobrej margaryny
• 25 dag cukru pudru
• 3 jaja
• 4 paczki herbatników
• 10 dag orzechów
• 10 dag rodzynków
• 2-3 łyżki kakao
• 1/2 tabliczki posiekanej czekolady (według mnie można nie dodawać)

Czytaj więcej: Mazurek bez pieczenia

MazurekSkładniki :
• 2 szklanki mąki
• pół kostki margaryny
• 1/2 szklanki cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 żółtka
• 3 łyżki śmietany
• słoik dżemu - u mnie dżem z czerwonej porzeczki własnej roboty
• polewa czekoladowa i bakalie do przybrania

 

Czytaj więcej: Mazurek

Pasztet-domowy-swiatecznySkładniki:
• 1 kg łopatki
• 1 kg podgardla
• 1 kg wątroby wieprzowej
• garść suszonych grzybów
• 3 marchewki
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• 1 cebula
• szklanka bułki tartej
• 3 liście laurowe
• 6 ziaren ziela angielskiego
• 6 ziaren czarnego pieprzu
• gałka muszkatałowa
• imbir
• sól
• pieprz
• 6 jajek

Czytaj więcej: Pasztet domowy świąteczny

pasztet-z-trzech-miesSkładniki:
• 500g łopatki wieprzowej
• 500g rostbefu
• 500g filetów z kaczki
• 500g surowego boczku
• 300g wątróbki drobiowej
• 3 średnie cebule
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 5 suszonych prawdziwków
• 4 jajka
• 100g masła
• 10 jagód jałowca
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
• 2 bułeczki
• sól, pieprz
• 150g słoniny do wyłożenia formy (opcjonalnie)

Czytaj więcej: Staroświcki pasztet z trzech mięs

babka-jogurtowaSkładniki:
• 4 duże jajka
• 450 g mąki
• 200g cukru pudru
• 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
• 200 ml oleju
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 10 kropli aromatu śmietankowego lub waniliowego
• Polewa: 100 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki kakao,
2 łyżki gorącej wody

Czytaj więcej: Babka jogurtowa

babka-wielkanocnaSkładniki:
• 4 jajka
• 1 szkl. cukru
• 2 budynie bananowe (dałam waniliowe)
• 2 niepełne szkl. maki pszennej (330 g)
• 300 ml jogurtu naturalnego
• 200 ml oleju
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Czytaj więcej: Babka wielkanocna

zmine-nozkiSkładniki:
• 1 kg nóżek wieprzowych
• 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
• marchew, seler, pietruszka
• przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy,
sól, pieprz)

Czytaj więcej: Zimne nóżki

Wielkanocne-tymbalikiSkładniki:
• trochę szynki
• 8 jajek przepiórczych
• kawałek czerwonej papryki
• natka
• czarne oliwki bez pestek
• groszek konserwowy
• 0,5l bulionu
• 2 łyżeczki żelatyny
• 1 łyżka octu winnego białego
• 1/2 łyżeczki cukru
• sól i pieprz

Czytaj więcej: Wielkanocne tymbaliki

Galantyna-rybna-w-galarecieSkładniki:
• 1 kg filetów z dorsza
• 3 jajka
• 100 g bułki tartej
• ½ szklanki śmietany kremówki
• garść siekanego koperku
• 2 litry wywaru warzywnego
• 1 liść laurowy
• 4 ziarenka pieprzu
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 3 ½ łyżki żelatyny
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 2 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
• 40 ml ciepłej wody
• sok z cytryny

Czytaj więcej: Galantyna rybna w galarecie