Składniki:
• 1 kg mąki
• 1 litr ciepłej wody
• 7 dkg drożdży
• 8 łyżek płatków owsianych
• 2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1 garść słonecznika
• 1 garść siemienia lnianego
• 2 garście żurawiny
• 1 garść śliwki suszonej pokrojonej
Składniki:
• filety śledziowe solone
• cebula
• ugotowane buraki
• majonez
• ugotowane ziemniaki
• ogórki kiszone
• ugotowane jajka
• szczypiorek
Składniki:
• 1 kostka drożdży
• 1 szklanka cukru
• 1 kg mąki
• 2 szklanki mleka
• 8 jaj
• 2 łyżki masła
Kruszonka:
• 4 łyżki masła
• ½ szklanki cukru
• 1 szklanka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• wanilia
Składniki:
1/2 kg mieszanki suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń i moreli)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany 18%
Na kluski:
1/2 kg ziemniaków
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
Składniki:
• 0,5 kg filetów śledziowych małosolnych Matjas albo marynowanych w zalewie octowej
• 0,4 l śmietany 12%
• 4 łyżki cukru
• ocet
• 2 cebule
• pieprz
• ziemniaki
Czytaj więcej: Pulci ze śledziem (ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z PULKAMI)
Produkty:
• 5 jajek,
• mąki, cukru i masła tyle co ważą jaja,
• 30 dag suszonych śliwek,
• szczypta soli.
Ciasto:
• 1/2 kg mąki,
• 4 dag drożdży,
• 1 całe jajo,
• cukier waniliowy,
• 25 dag margaryny,
• 2 żółtka,
• otarta skórka z cytryny,
• 1/2 szklanki śmietany.
Ciasto
• 8 jaj,
• 1/2 kg cukru,
• 1 kg mąki tortowej,
• 40 dag miodu sztucznego,
• przyprawa do piernika,
• 2 łyżki sody oczyszczonej.
Składniki:
zakwas:
• 1 litra wody
• 4 łyżki mąki żytniej
• odrobina drożdży
ciasto:
• 2 litry wody
• 1 litra zakwasu
• 3 dag drożdży
• ok. 2 kg mąki żytniej
• ok. 1 kg mąki pszennej
• 2 garści otrąb pszennych
• 2 garści płatków owsianych
• 1 łyżka kminku
• 10 dag nasion słonecznika
• sól
• 0,1 litra mleka
• 2 łyżki maku
• smalec
• otręby pszenne
Składniki na ciasto:
• 60 dag mąki,
• 1 jajko,
• ½ szkl. wody,
• sól.
Składniki na farsz:
• 1 szkl. czerwonej soczewicy,
• 2 ugotowane ziemniaki,
• 2–3 cebule,
• 2 łyżki oleju,
• 1 jajko ugotowane na twardo,
• 1 jajko surowe,
• sól, pieprz, majeranek.
Ciasto:
• 2 szklanki mąki,
• 1 żółtko,
• 1 łyżeczka oleju,
• woda ile zabierze.
Farsz:
• grzyby (mogą być pieczarki albo grzyby leśne, takie jak prawdziwki),
• kapusta kiszona,
• cebula.
Składniki:
• 1 karp (1,6 kg),
• pęczek włoszczyzny,
• pół cebuli,
• 5 ziaren ziela angielskiego,
• 5 ziaren pieprzu,
• liść laurowy,
• sól,
• 2 łyżki octu, żelatyna
Składniki:
• 4 filety z dorsza,
• 75 dag szpinaku,
• 4 kromki chrupkiego pieczywa,
• 10 dag śmietany kremówki,
• 2 łyżki mąki,
• 2 łyżki oleju,
• 1 łyżka octu,
• starta gałka muszkatołowa.
Składniki:
• 4 filety z łososia,
• 50 ml wywaru rybnego,
• 50 ml wytrawnego wina,
• 50 g musztardy,
• 150 g pomidorków winogronowych,
• 2 łyżki octu balsamicznego,
• 1 łyżka oliwy,
• panierka: 1 kromka chleba, 25 g tartego sera żółtego, 15 g tartego cheddara, listki z 4 gałązek tymianku, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 50 g masła.
Czytaj więcej: Pieczony łosoś w panierce z sera żółtego i ziół
Składniki:
• kilka filetów ryby mrożonej (w zależności od ilości osób),
• 4 średnie marchewki,
• 2 średnie pietruszki,
• mały seler ,
• 4 cebule ,
• większy słoiczek koncentratu pomidorowego,
• 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu,
• sól, 2 ziarenka ziela angielskiego ,
• olej do smażenia,
• 1/2 szklanki wody, cukier
Składniki:
• 2 kg buraków, ugotowanych *
• 2,5 litra bulionu jarzynowego lub mięsnego **
• 1 średnia cebula, posiekana i podsmażona na 1 łyżce masła
• 1 listek laurowy, 3 - 4 ziela angielskie, parę ziarenek czarnego pieprzu
• 2 łyżki octu balsamicznego