Koło Gospodyń Wiejskich

CHWASZCZYNO

Składniki:
• 1 kg mąki
• 1 litr ciepłej wody
• 7 dkg drożdży
• 8 łyżek płatków owsianych
• 2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1 garść słonecznika
• 1 garść siemienia lnianego
• 2 garście żurawiny
• 1 garść śliwki suszonej pokrojonej

 

Czytaj więcej: Chleb z żurawiną

Składniki:
• 1 kostka drożdży
• 1 szklanka cukru
• 1 kg mąki
• 2 szklanki mleka
• 8 jaj
• 2 łyżki masła

 

Kruszonka:

• 4 łyżki masła
• ½ szklanki cukru
• 1 szklanka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• wanilia

Czytaj więcej: Młodzowy kuch z kruszonką

Składniki:

 

1/2 kg mieszanki suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń i moreli)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany 18%

 

Na kluski:

 

1/2 kg ziemniaków
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli

Czytaj więcej: Zupa brzadowa z kluskami


Składniki:
zakwas:
• 1 litra wody
• 4 łyżki mąki żytniej
• odrobina drożdży
ciasto:
• 2 litry wody
• 1 litra zakwasu
• 3 dag drożdży
• ok. 2 kg mąki żytniej
• ok. 1 kg mąki pszennej
• 2 garści otrąb pszennych
• 2 garści płatków owsianych
• 1 łyżka kminku
• 10 dag nasion słonecznika
• sól
• 0,1 litra mleka
• 2 łyżki maku
• smalec
• otręby pszenne

Czytaj więcej: Chleb domowy


Składniki na ciasto:
• 60 dag mąki,
• 1 jajko,
• ½ szkl. wody,
• sól.
Składniki na farsz:
• 1 szkl. czerwonej soczewicy,
• 2 ugotowane ziemniaki,
• 2–3 cebule,
• 2 łyżki oleju,
• 1 jajko ugotowane na twardo,
• 1 jajko surowe,
• sól, pieprz, majeranek.

Czytaj więcej: Pierogi z soczewicą


Składniki:
• 1 karp (1,6 kg),
• pęczek włoszczyzny,
• pół cebuli,
• 5 ziaren ziela angielskiego,
• 5 ziaren pieprzu,
• liść laurowy,
• sól,
• 2 łyżki octu, żelatyna

Czytaj więcej: Karp w galarecie

Składniki:
• 4 filety z dorsza,
• 75 dag szpinaku,
• 4 kromki chrupkiego pieczywa,
• 10 dag śmietany kremówki,
• 2 łyżki mąki,
• 2 łyżki oleju,
• 1 łyżka octu,
• starta gałka muszkatołowa.

Czytaj więcej: Dorsz ze szpinakiem


Składniki:
• 4 filety z łososia,
• 50 ml wywaru rybnego,
• 50 ml wytrawnego wina,
• 50 g musztardy,
• 150 g pomidorków winogronowych,
• 2 łyżki octu balsamicznego,
• 1 łyżka oliwy,
• panierka: 1 kromka chleba, 25 g tartego sera żółtego, 15 g tartego cheddara, listki z 4 gałązek tymianku, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 50 g masła.

Czytaj więcej: Pieczony łosoś w panierce z sera żółtego i ziół

Składniki:
• kilka filetów ryby mrożonej (w zależności od ilości osób),
• 4 średnie marchewki,
• 2 średnie pietruszki,
• mały seler ,
• 4 cebule ,
• większy słoiczek koncentratu pomidorowego,
• 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu,
• sól, 2 ziarenka ziela angielskiego ,
• olej do smażenia,
• 1/2 szklanki wody, cukier

Czytaj więcej: Ryba po grecku

Składniki:

• 2 kg buraków, ugotowanych *
• 2,5 litra bulionu jarzynowego lub mięsnego **
• 1 średnia cebula, posiekana i podsmażona na 1 łyżce masła
• 1 listek laurowy, 3 - 4 ziela angielskie, parę ziarenek czarnego pieprzu
• 2 łyżki octu balsamicznego

 

Czytaj więcej: Barszcz czerwony