Koło Gospodyń Wiejskich

CHWASZCZYNO


Tu znajdziecie Państwo przepisy na smaczne potrawy

przygotowywane przez nasze mamy i babcie!
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne,
więc przedstawiamy kilka propozycji do wypróbowania.
Smacznego !

pasha

 Składniki:

• 1 kg sera– może być twaróg z wiaderka
• 1 kostka masła (nie margaryny)
• 6 żółtek
• 1,5 szklanki cukru
• aromat waniliowy (cały)
• bakalie (według uznania, u mnie suszone ananasy, kandyzowanie wiśnie, żurawiny i rodzynki; około 300g)

 

Czytaj więcej: Pasha

mazurek-orzechowySkładniki:
• 300g maki
• 100g cukru
• 125g masła
• 1 całe jajko
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżka mleka
• szczypta soli
• aromat waniliowy

Na polewę:
• 200g łuskanych orzechów włoskich
posiekanych dość grubo (jak połówki grochu)

• 100g cukru
• 120g masła
• 2 łyżki miodu

 

Czytaj więcej: Mazurek Orzechowy

MAZUREK-BEZ-PIECZENIASkładniki:
• 2 wafle
• po 15 dag masła i dobrej margaryny
• 25 dag cukru pudru
• 3 jaja
• 4 paczki herbatników
• 10 dag orzechów
• 10 dag rodzynków
• 2-3 łyżki kakao
• 1/2 tabliczki posiekanej czekolady (według mnie można nie dodawać)

Czytaj więcej: Mazurek bez pieczenia

MazurekSkładniki :
• 2 szklanki mąki
• pół kostki margaryny
• 1/2 szklanki cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 żółtka
• 3 łyżki śmietany
• słoik dżemu - u mnie dżem z czerwonej porzeczki własnej roboty
• polewa czekoladowa i bakalie do przybrania

 

Czytaj więcej: Mazurek

Pasztet-domowy-swiatecznySkładniki:
• 1 kg łopatki
• 1 kg podgardla
• 1 kg wątroby wieprzowej
• garść suszonych grzybów
• 3 marchewki
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• 1 cebula
• szklanka bułki tartej
• 3 liście laurowe
• 6 ziaren ziela angielskiego
• 6 ziaren czarnego pieprzu
• gałka muszkatałowa
• imbir
• sól
• pieprz
• 6 jajek

Czytaj więcej: Pasztet domowy świąteczny

pasztet-z-trzech-miesSkładniki:
• 500g łopatki wieprzowej
• 500g rostbefu
• 500g filetów z kaczki
• 500g surowego boczku
• 300g wątróbki drobiowej
• 3 średnie cebule
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 5 suszonych prawdziwków
• 4 jajka
• 100g masła
• 10 jagód jałowca
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
• 2 bułeczki
• sól, pieprz
• 150g słoniny do wyłożenia formy (opcjonalnie)

Czytaj więcej: Staroświcki pasztet z trzech mięs

babka-jogurtowaSkładniki:
• 4 duże jajka
• 450 g mąki
• 200g cukru pudru
• 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
• 200 ml oleju
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 10 kropli aromatu śmietankowego lub waniliowego
• Polewa: 100 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki kakao,
2 łyżki gorącej wody

Czytaj więcej: Babka jogurtowa

babka-wielkanocnaSkładniki:
• 4 jajka
• 1 szkl. cukru
• 2 budynie bananowe (dałam waniliowe)
• 2 niepełne szkl. maki pszennej (330 g)
• 300 ml jogurtu naturalnego
• 200 ml oleju
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Czytaj więcej: Babka wielkanocna

zmine-nozkiSkładniki:
• 1 kg nóżek wieprzowych
• 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
• marchew, seler, pietruszka
• przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy,
sól, pieprz)

Czytaj więcej: Zimne nóżki

Wielkanocne-tymbalikiSkładniki:
• trochę szynki
• 8 jajek przepiórczych
• kawałek czerwonej papryki
• natka
• czarne oliwki bez pestek
• groszek konserwowy
• 0,5l bulionu
• 2 łyżeczki żelatyny
• 1 łyżka octu winnego białego
• 1/2 łyżeczki cukru
• sól i pieprz

Czytaj więcej: Wielkanocne tymbaliki

Galantyna-rybna-w-galarecieSkładniki:
• 1 kg filetów z dorsza
• 3 jajka
• 100 g bułki tartej
• ½ szklanki śmietany kremówki
• garść siekanego koperku
• 2 litry wywaru warzywnego
• 1 liść laurowy
• 4 ziarenka pieprzu
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 3 ½ łyżki żelatyny
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 2 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
• 40 ml ciepłej wody
• sok z cytryny

Czytaj więcej: Galantyna rybna w galarecie

Składniki:

• 2 kg buraków, ugotowanych *
• 2,5 litra bulionu jarzynowego lub mięsnego **
• 1 średnia cebula, posiekana i podsmażona na 1 łyżce masła
• 1 listek laurowy, 3 - 4 ziela angielskie, parę ziarenek czarnego pieprzu
• 2 łyżki octu balsamicznego

 

Czytaj więcej: Barszcz czerwony

Składniki:
• kilka filetów ryby mrożonej (w zależności od ilości osób),
• 4 średnie marchewki,
• 2 średnie pietruszki,
• mały seler ,
• 4 cebule ,
• większy słoiczek koncentratu pomidorowego,
• 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu,
• sól, 2 ziarenka ziela angielskiego ,
• olej do smażenia,
• 1/2 szklanki wody, cukier

Czytaj więcej: Ryba po grecku


Składniki:
• 4 filety z łososia,
• 50 ml wywaru rybnego,
• 50 ml wytrawnego wina,
• 50 g musztardy,
• 150 g pomidorków winogronowych,
• 2 łyżki octu balsamicznego,
• 1 łyżka oliwy,
• panierka: 1 kromka chleba, 25 g tartego sera żółtego, 15 g tartego cheddara, listki z 4 gałązek tymianku, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 50 g masła.

Czytaj więcej: Pieczony łosoś w panierce z sera żółtego i ziół

Składniki:
• 4 filety z dorsza,
• 75 dag szpinaku,
• 4 kromki chrupkiego pieczywa,
• 10 dag śmietany kremówki,
• 2 łyżki mąki,
• 2 łyżki oleju,
• 1 łyżka octu,
• starta gałka muszkatołowa.

Czytaj więcej: Dorsz ze szpinakiem


Składniki:
• 1 karp (1,6 kg),
• pęczek włoszczyzny,
• pół cebuli,
• 5 ziaren ziela angielskiego,
• 5 ziaren pieprzu,
• liść laurowy,
• sól,
• 2 łyżki octu, żelatyna

Czytaj więcej: Karp w galarecie


Składniki na ciasto:
• 60 dag mąki,
• 1 jajko,
• ½ szkl. wody,
• sól.
Składniki na farsz:
• 1 szkl. czerwonej soczewicy,
• 2 ugotowane ziemniaki,
• 2–3 cebule,
• 2 łyżki oleju,
• 1 jajko ugotowane na twardo,
• 1 jajko surowe,
• sól, pieprz, majeranek.

Czytaj więcej: Pierogi z soczewicą


Składniki:
zakwas:
• 1 litra wody
• 4 łyżki mąki żytniej
• odrobina drożdży
ciasto:
• 2 litry wody
• 1 litra zakwasu
• 3 dag drożdży
• ok. 2 kg mąki żytniej
• ok. 1 kg mąki pszennej
• 2 garści otrąb pszennych
• 2 garści płatków owsianych
• 1 łyżka kminku
• 10 dag nasion słonecznika
• sól
• 0,1 litra mleka
• 2 łyżki maku
• smalec
• otręby pszenne

Czytaj więcej: Chleb domowy

Składniki:

 

1/2 kg mieszanki suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń i moreli)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany 18%

 

Na kluski:

 

1/2 kg ziemniaków
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli

Czytaj więcej: Zupa brzadowa z kluskami

Składniki:
• 1 kostka drożdży
• 1 szklanka cukru
• 1 kg mąki
• 2 szklanki mleka
• 8 jaj
• 2 łyżki masła

 

Kruszonka:

• 4 łyżki masła
• ½ szklanki cukru
• 1 szklanka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• wanilia

Czytaj więcej: Młodzowy kuch z kruszonką

Składniki:
• 1 kg mąki
• 1 litr ciepłej wody
• 7 dkg drożdży
• 8 łyżek płatków owsianych
• 2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1 garść słonecznika
• 1 garść siemienia lnianego
• 2 garście żurawiny
• 1 garść śliwki suszonej pokrojonej

 

Czytaj więcej: Chleb z żurawiną