Koło Gospodyń Wiejskich

CHWASZCZYNO

DSC06882

 

18 listopada 2014 roku KGW Chwaszczyno uczestniczyło w warsztatach kulinarnych "POZNAJEMY KASZUBY OD KUCHNI''
W ZESPOLE SZKÓŁ HOTELARSKO – GASTRONOMICZNYCH W GDYNI.

 

Tematem przewodnim warsztatów były "Zwyczaje i potrawy bożonarodzeniowe na Kaszubach''.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z inicjatywy dyrektora ZSG-H pani Bogusławy Flikykowskiej oraz nauczycielek pani Eweliny Andrzejczyk i pani Beaty Hermann zostały przeprowadzone wraz z grupą dziewczyn z naszego koła warsztaty kulinarne, na których zostały wykonane potrawy z regionu kaszubskiego. W pięciogodzinnym bloku zajęciowym na wstępie zaprezentowałyśmy w formie multimedialnej region szwajcarii kaszubskiej oraz charakterystykę  kuchni kaszubskiej.


Następnie nasze potrawy powstawały w dwóch salach: kuchni i cukierni, gdzie uczniowe III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w naszym towarzystwie wtajemniczali się w walory kuchni regionalnej. Owocem naszej wspólnej i przyjemnej pracy były potrawy:


* Pierogi z soczewicą

* Zupa brzadowa z kluskami

* Śledzie w śmietanie z pulkami

* Sałatka warstwowa z regionu

* Kuch młodzowy z kruszonką

* Rogaliki krucho-drożdżowe

* Chleb z żurawiną

 

(Przepisy naszych potraw można znależć pod zakładką PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE)

 

Panie z naszego koła: Małgorzata Cyrocka, Bronisława Witt, Krystna Piernicka, Anna Petkiewicz, Anna Tesmer, Aleksandra Nosel, Danuta Jastrzębska, Barbara Myszk-Herrmann i Joanna Gutowska z wielką przyjemnością i radością uczestniczyły we wspónym gotowaniu. Wiedza kulinarna pań plus energia i umiejetności młodych kucharzy dały niesamowity rezultat - potrawy zniknęły ze stołu na sali konsumpcyjnej w niespełna 20 min!

 

Zadowolnie konsumentów dało Nam i kucharzom ogromną satysfakcję i zaowocowało propozyją przeprowadzenia kolejnych warsztatów przy okazji Świąt Wielkiej Nocy :))